Sık Sorulan Sorular

Çeşitli yük ve malzeme taşınmasında faydalanılan, sürekli taşıma aracı. Kullanılış yerleri arasında; havayollarında bagaj taşıma, silolarda tahıl taşıma, maden ocaklarında kömür ve maden filizlerini nakletme, fabrikalarda montaj üretim hatlarında makina parçalarının iletilmesinde kullanılan sistemler önemli olanlardır. Yükleme ve boşaltma noktaları arasında çalışan konveyörlerin hareketi; yer çekimi kuvveti, insan gücü, hayvan, titreşim veya motorla çalışan kayışlar, zincirler ve kablolarla sağlanırkonveyör

 

Eğimli konveyörler: Bunlar en az kullanılan konveyör tipi olup, esas olarak yer çekimi kuvvetinden faydalanılır. Bu sistemde yükler, bir eğimli çerçeve üzerine rulmanlı yataklarla yataklanmış sıralı rulolar üzerinde kayarak iletilir. Düz veya çok az eğimli yerlerde eşyalar itilir. Rulolar konveyör genişliğinde alüminyum, çelik veya naylondan yapılan silindirler şeklindedir. Bu tip konveyörlerde eğim açısı büyükse, hızı kontrol etmek maksadıyla rulolar motorla hareket ettirilir.

 

Bantlı konveyörler: Burada yükler, bir motor tarafından hareket ettirilen kauçuk, branda, çelik veya tel örgüden yapılmış bantlar üzerinde taşınır. Motor devir sayısı, bir dişli kutusu vasıtasıyla düşürülür ve hareket, konveyörün varış ucundaki tahrik kasnağından yapılarak, yüklerin bant vasıtasıyla çekilmeleri sağlanır. Çoğunlukla eşya depolamadaki ve bagaj taşıma sistemlerindeki konveyörler bu türdendir. Bu tip konveyörler vasıtasıyla maden cevherleri çok uzak mesafelere ucuz olarak taşınabilir. İnsan taşımasında kullanılan yürüyen bantlı merdivenler de bu türe örnektir.

 

 

Zincirli konveyörler: Konveyör boyunca dolaşan bir zincir yardımıyla, yük ve malzeme taşıyan konveyörlere denir. Yüklerin doğrudan kancalarla veya kova ve kaplarla zincire asılarak taşınan tipine üstten zincirli konveyörler denir.

Bunlarda yük ağırsa doğrudan zincire değil üstten döşenmiş ikinci bir ray üzerine asılarak hareket ettirilir. Otomobil fabrikalarındaki araba montaj hatlarında kullanılan, üstten zincirli kancalı konveyörler bu tipe örnektir.

Çekici zincirli konveyörlerde ise zincir, yerdeki bir kanala yerleştirilir. İçinde yük ve malzeme bulunan arabalar kancalarla bu zincire takılıp çekilerek hareket ettirilirler. Maden ocaklarında, cevher yüklü arabaların, eğimli yerlerde yukarı doğru çekilmesi bu şekilde gerçekleştirilir.

 

Havalı (pnömatik) konveyörler: Tane veya toz halindeki dökme yüklerin taşınmasında en son kullanılan usullerden biridir. Sağlanan hava akımı(saniyede 30-40 metre) yardımıyla tane ve toz halindeki kimyevi maddeler (maden filizleri, un, vs.) ve dökme yükler oldukça hızlı bir şekilde sürüklenebilir. Bu şekilde taşıma kapasitesi çok artırılabilir.

 

Titreşimli konveyörler: Bu tip konveyörlerde maddeler eğimli bir bant üzerinde elektriksel veya mekanik yolla sağlanan titreşimler vasıtasıyla iletilebilir. Titreşim yoluyla kum, tahıl, kömür filizi gibi taneli dökme yükler, çok hafif eğimlerden bile aşağı taşınabilir. Titreşim mekanik olarak eksantrik mil tarafından hareket ettirilen denge ağırlıkları veya alternatif akım aracılığıyla aralıklı olarak meydana getirilen mağnetik alanlar vasıtasıyla sağlanır.

 

Vidalı konveyörler: Helis biçimli bir vidanın, bir boru veya kovan içinde dönmesiyle dişleri arasındaki malzeme hareket ettirilir. Genellikle dökme yük taşırlar. Silolarda ve biçerdöverlerde tahıl taşınmasında kullanılır. Bu şekilde tahıl, aşağıdan yukarıya doğru da taşınabilir.

 

Sözlükte “konveyör” ne demek?
1. Maden ocaklarında yükleri, gereçleri havadan ya da yerden taşımaya yarayan, kapalı devre çalışan aktarma aygıtı.

Avantajları:

  • Büyük iletim malı debisi,
  • Oldukça düşük enerji gereksinimi,
  • Düşük yatırım maliyeti, düşük hizmet ve servis masrafları,
  • Basit yapım şekli ve düşük aşınma,
  • İletim malının iletim esnasında oldukça iyi bir şekilde korunması,
  • Çelik halatlı bantların kullanılması ile büyük mesafelere iletim.


Dezavantajları

  • Yukarı doğru sınırlı iletim,
  • Yüksek bant aşıntısı,
  • Kısmi yüklerde kötü verim,
  • Kuvvetli şekilde toz oluşturma.


Konveyörün Yapısı ve Özellikleri:
Bantlı konveyörler esas itibariyle iki tambur arasında gerdirilmiş ve makaralarla desteklenmiş hareketli sonsuz bir banttan ibarettir.

 

Başlıca elemanları:
Konveyör Bant sistemleri

  • Çelik şasi,
  • Tahrik tamburu,
  • Kuyruk tamburu,
  • Makara grupları,
  • Gerdirme tertibatı,
  • Saptırma tamburu,
  • Yükleme teknesi,
  • Boşaltma teknesi,
  • Temizleme düzeni,
  • Döküntülerin toplandığı çukur.

a) Eğimli çalışan konveyörler

b) Düz çalışan konveyörler

c) Dönerek çalışan konveyörler

d) Kombine yani bunlardan bir veya birkaçının bir arada çalıştığı konveyörler

Sorter Sistemleri
multidirectional Konveyör Sorter sistemleri, ürünlerin sınıflandırılması amacıyla kullanılan sistemlerdir. Sistem, PLC ya da Endüstriyel PC ile kontrol edilebilmektedir.Sorter sistemleri, genel olarak sipariş toplama ve dağıtım operasyonlarında kullanılan otomasyon sistemleridir.

Kullanım alanları:
- Sipariş hazırlama, Ürün sayım, Barkod kontrolü


Kullanıldığı sektörler:
- Tekstil, ayakkabı, E- ticaret, Perakende, Kitap, dergi vb , Posta, kargo, İlaç, Elektronik, Otomotiv,Yedek Parça Tedarik

Tenurmak Makina, müşterilerine ilk iletişimden teslimata , satıştan sonra hizmet ve desteğini sürdürmeyi amaçlamaktadır. Mevcut müşteri portföyümüzde kobilerden oluşan küçük boyutlu işletemelerden , ülkemizin önde gelen büyük firmalarına kadar oluşan bir portföyümüz bulunmaktadır. Portföyümüzde bulunan firmaların bizlere referans olması ve bizleri önermesi , yeni müşterilerimizle tanışmamızı sağlamaktadır. Tenurmak Makine sistemlerinin üretmiş olduğu her makina yerli üretim, Türk malıdır. Müşterilermize sunduğumuz her ürünümüz için 2 yıl servis garantisi, 10 yıl yedek parça bulundurma garantisi veriyoruz. 

V Kayış tahrikli Rulolu Konveyörler; gerek yük kapasitesi yüksek gerekse çok yönlü kukllanımı olması amacı ile üretim, depo ve sevk hatlarında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.Konveyörler Avare ve tahrikli olmak üzere iki farklı şekilde üretilmektedir.

Avare konveyörler; üzerlerine konulan yükler sürtünme kuvvetinin minimuma indirilerek operatör ve kullanıcıya bir yerden başka bir yere ürün taşımada kolaylık saplamaktadır. Bu sistemde bir insan yada operatörün itme kuvvetinden faydalanılır konveyör ise asıl yükü taşıyan ve harcanan kuvveti azaltan olarak görev yapar.

Tahrikli Rulolu Konveyörler; konveyör üzerindeki merdaneler kendi etrafında dönerek üzerine konulan yükün ilerlemesini sağlar. Burada rulo çapı, rulo aralığı taşınacak ürünün ağırlığı ve ebatlarına göre değişebilmektedir.

Bu sistem zincir tahrikli, kayış tahrikli olarak imal edilebilmektedir.

Tahrikli Rulolu sistemler 90° yada, 180° dönüş konveyörleri olarak imal edilebildiği gibi yine 90° ve 180° aktarma sistemlerine uygun olduğundan üretim hatlarında ve fabrika otomasyonlarında yaygın olarak kullanılabilmektedir.

Rulo konveyörler dikey malzeme taşınmasında, özel sprey yıkama tünellerinde, destekleme yol verici vs.amaçlı sistemler olarak sektörde yerini almaktadır bir veya birkaç üniteden tahrik edilebilen aktarmalı tahrikli, çift sıra dişli zincir tahrikli, iki tarafı bilyalı, kayış tahrikli çalışabilen sistemlerdir.

TEKLİF AL